Säkerhetsbältet är långt över 100 år

Det allra första säkerhetsbältet som har dokumenterats historiskt är det franska flygplansbältet som tillverkades av fransmannen Adolphe Pegoud. Han var den andra personen i världen som någonsin flög upp och ner med sitt flygplan, så det är inte konstigt att han kände att det var nödvändigt med lite extra säkerhet! På 30-talet blev det vanligt att ha på sig säkerhetsbälte när man var uppe i luften och flög, men det skulle dröja ett par decennier till innan trenden kom att inkludera bilindustrin.

Under 50-talet ökade antalet trafikolyckor drastiskt och Bilist organisationen Motormännens Riksförbund införde så kallade M-selen som var en slags föregångare till dagens bilbälten. Statliga Vattenfall började samtidigt forska i ämnet för att finna en lösning till det höga antalet bilolyckor. “Säkerhetsbälte typ Vattenfall” lanserades sedan och började monteras in i bilar år 1956. Och på den vägen var det. Idag är det ingen som ifrågasätter bilbältets effektivitet! Det är lika självklart för oss i Sverige att använda bilbälte som det är att använda en vattenkokare eller kittel för uppvärmning av tevatten.

Om dina säkerhetsbälten behöver uppgraderas finns det bra erbjudanden online i webbutiker som Mekonomen. Allt går att hitta på nätet i dessa dagar, till och med riskokare och slow cookers, och tur är väl det då det hjälper oss att hålla social distans och ta hand om varandra på allra bästa sätt. Det har väl aldrig varit mer relevant att tänka på säkerhet i vardagen som är det i dessa dagar. Så, på med säkerhetsbältet innan bilen rullar ut från uppfarten.